Mundo Vino

PLA I LLEVANT

Consejo Regulador de la D.O. PLA I LLEVANT
Molí de n'Amengual, c/Dusai 3, 07260, Porreres, Mallorca, España

Tel.: 971168569

Fax: 971168569

Web: www.plaillevantmallorca.es

ZONA

La zona que comprèn la Denominació d’Origen Pla i Llevant és una de les zones de l’illa de Mallorca amb més tradició vitivinícola, ja des de l’època romana.

La zona de producció acull les zones central i est de l’illa de Mallorca, les quals comprenen els municipis d’Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Margalida, Sineu i Vilafranca de Bonany.

DESCRIPCIÓN

VARIEDADES

Callet Varietat negra autòctona de Mallorca, el seu cep es vigorós, de sarments llargs i fulles grosses, amb raïms compactes i de gra gruixat. Tradicionalment, se n’obtenien vins joves, rosats i negres.

Des de fa poc temps, s’utilitzen ceps molt antics i de molt baix rendiment, ubicats als voltants de Felanitx. Són vinyes de més de 80 anys, de producció limitada, que produeixen vins d’alta qualitat, de grau alcohòlic alt i més acolorides del que és habitual. Si s'utilitza en cupatge, dóna lloc a vins que suporten millor la criança en bóta.

Cabernet Sauvignon Prové de Bordeus. És possiblement la varietat negra més cultivada al món i una de les més utilitzades com a base dels grans vins de barreja. Els grans petits i la pell gruixada donen lloc a vins amb estructura, tànnics, lleugers i de gran color. L’aroma ens recorda a violetes, móres i terra banyada. El procés d'envelliment és molt lent. Aquests vins arriben a la plenitud en madurar en fusta i envellir en botella.

Merlot És un dels ceps negres més utilitzades a Bordeus. El gra és gros i la pell fina. Generalment, es vinifica sol, i produeix negres aromàtics que envelleixen molt bé. Les seves aromes més característiques inclouen prunes, xocolata, taronges amargues i balsàmics (típic mediterrani).

Fogoneu Les pràctiques de cultiu són les tradicionals i tendeixen a aconseguir raïm de la millor qualitat. La densitat de plantació està limitada dins un interval de 2.500 a 5.000 ceps per hectàrea

Manto Negre Cep autòcton de les Balears, de port dret, amb fulles de mida mitjana i de grans grossos molt acolorits. Ric en sucres i aromes, dóna lloc a uns vins de qualitats excel·lents, molt equilibrats i amb molt de caràcter. Normalment, es barreja amb altres raïms autoritzats i s'obtenen vins de graduació mitjana-alta amb bons resultats després d’una breu criança en fusta i botella.

Sirà Raïm conegut amb molts de noms diferents en l'àmbit mundial. És, per excel·lència, el cep del Roine i d’Austràlia. El gra és de mida mitjana, forma el·líptica i color blau negre. Per obtenir-ne vi de qualitat, el rendiment ha de ser molt baix. Dóna vins estructurats i de llarga vida que aguanten molt bé la criança en fusta. Tenen aromes característiques d'olives negres, de quitrà, de fumats i de violetes.

Ull de Llebre (o tempranillo) Aquesta varietat, de pell gruixada, pren el seu nom del fet que té una maduració primerenca ("temprana”), ja que normalment es recol·lecta a finals de setembre. Produeix vins d’intens color no gaire alcohòlics, amb baixos nivells d’acidesa total, en què predomina el caràcter màlic. En general, els vins elaborats principalment amb tempranillo o ull de llebre conserven molt bé les aromes afruitades amb el pas del temps. Normalment, s’acompanyen de petites quantitats d’altres varietats que la complementen i que en compensen l'acidesa.

Monestrell Varietat endèmica de la costa mediterrània espanyola, es desenvolupa vigorosament en climes secs i temperats. Els vins elaborats a partir de monestrell, de pell gruixada, tenen un alt contingut d’alcohol i molts de tanins. Com a notes distintives, ofereix aromes balsàmiques, de móres i minerals, especialment quan són joves. Aquests vins tenen molt bones qualitats per a la criança, sempre que es vinifiquin amb cura i es realitzin molts de trafegaments abans d'envasar-los.

Premsal Blanc Es considera l'única varietat blanca autòctona de l'illa, representa la base d'una bona part dels vins blancs mallorquins i és un raïm excel.lent tant per la vinificació en solitari con en coupage amb d'altres varietats. Dóna lloc a vins aromàtics, lleugers, equilibrats i amb un caràcter fruiter accentuat.

Chardonnay Procedeix de la regió francesa de Borgonya i és la varietat blanca més estesa del món. Raïm de gran qualitat, molt fi, produeix vins aromàtics i subtils, amb coloracions que recorden el plàtan madur, els fruits secs i l'ambre. És un tipus de raïm molt apreciat pels productors, per la capacitat dels seus vins amb molt grau de fermentació i d'aguantar el pas de la bota.

Macabeu Els seus origens són discutits. Dues teories alimenten les tesis sobre la seva procedència. La primera d'aquestes la situa a l'Orient Mitjà, mentre que la segona ho fa a la regió d'Aragó. En qualsevol cas, els vins que s'obtenen actualment són lleugers, més secs i àcids, més resistents a l'oxidació i certament aromàtics.

Moscatell De gran poder aromàtic i elevat contingut de sucre, produeix vins molt característics. Aquest cep es desenvolupa bé a terres humides de països banyats per la Mediterrània, allà on no hi falta el sol. De raïms molt solts i baies grans, és un raïm molt dolç utilitzat a Mallorca per a l'elaboració de vins blancs secs, suaus i de gran qualitat.

Parellada Potencialment, aquesta varietat blanca pot produir vins d'altíssima qualitat, refrescants, elegants i molt aromàtics, generalmet espumosos. Poc productiva si es cultiva en terres pobres amb climes freds, pot oferir uns vins vius, perfectament equilibrats i amb suficient acidesa que els fa perdurar en el temps.

Riesling Cultivada a Alemanya des del segle XIV o abans. Cultivat al Rin. Raïm blanc. Resisteix bé els climes freds. La zona mediterrània li dóna nova personalitat. Sensible a les malalties. Molt rica en aromes, fruites variades, i gran personalitat en el gust. Els vins blancs que produeix no és precís que siguin consumits tot d'una sinó que admet l'envelliment. En reure, o fins i tot, just en botella, en les que evoluciona adequadament. El seu cultiu s'ha estès a moltes regions del món, encara que la seva difusió és limitada. No està autoritzat a moltes denominacions d'origen. Serà molt interessant seguir els vins que es produiran a la DO Pla i Llevant, amb uns ceps propis de regions de clima molt diferent.

CLIMA

El clima de la zona és de caràcter típicament mediterrani, amb una temperatura mitjana de 17ºC, amb uns hiverns lleugerament freds, i estius secs i calorosos. La proximitat de la mar hi influeix de manera important. La pluviometria oscil·la entre els 400 i els 450 mm anuals i els valors mitjans d’irradiació solar superen les 2.800 hores a l'any.

El sòl està format per roques calcàries (margues i dolomites) que donen lloc a un sòl argilocalcari i a unes terres amb unes tonalitats vermelloses o blanquinoses i amb un pH lleugerament alcalí.
Aquestes característiques del sòl permeten un bon drenatge, i això, juntament amb la presència escassa de matèria orgànica i la facilitat de penetració radicular, fa que el cultiu dels ceps es realitzi en condicions molt bones.

ELABORACIÓN

Els mosts s’elaboren seguint les pràctiques tradicionals aplicades amb una moderna tecnologia orientada a millorar la qualitat dels vins. S’apliquen pressions adequades per extreure el most i separar la pellerofa, de forma que el rendiment no sigui superior a 70 litres de most per cada 100 quilos de verema.



CARACTERÍSTICAS DEL VINO

Cal destacar els vins blancs de raïm chardonnay, amb aromes molt marcades de fruites tropicals així com aromes làctiques i avainillades si han estat fermentats en bótes de fusta. Els moscatells secs ofereixen aromes florals, mentre que els vins frescs procedents de les varietats premsal blanc, macabeu i parellada presenten aromes de fruites àcides. Quan els vins són fruit de combinacions d’aquestes varietats, el resultat és un complex conjunt d’aromes molt fresques al paladar.

En els vins negres els diferents tipus de raïm que s'utilitzen permeten obtenir uns vins molt interessants, els quals es caracteritzen per la intensitat del color i les aromes complexes de fruites. En la boca els tanins són suaus i amb una acidesa equilibrada, i fan en conjunt una sensació de frescor.